Szolgáltatás áttekintése - KP. Felvétel

Hazánkban 2014 februárjától működik a pénzügyi rezsicsökkentés. A pénzügyi rezsicsökkentő intézkedés célja, hogy valamennyi arra jogosult személy díjmentesen tudjon készpénzt felvenni saját számlájáról a meghatározott feltételek szerint.

Ki jogosult a díjmentes készpénzfelvételre?

A díjmentes készpénzfelvételre mindenki jogosult, aki

  • 16. életévét betöltötte,

  • Magyarországon lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik,

  • fogyasztónak minősül (vagyis nem vállalkozó vagy gazdasági társaság)

  • és  rendelkezik bankkártyával, amellyel készpénz kiadó automatából tud készpénzt felvenni.  (2015.01.01-től bankfiókban nem lehet ingyenesen készpénzt felvenni)

Mely számlákról ingyenes a készpénzfelvétel?

Mindenki egy időpontban csak egy számláról vehet fel díjmentesen készpénzt. A lehetőség csak fizetési számlákra vonatkozik (például hitelkártyák esetén nem vehető igénybe a kedvezmény).

Mekkora összegig és hány alkalommal ingyenes a készpénzfelvétel?

Havonta legfeljebb két alkalommal, összesen maximum 150 ezer Ft összegig díjmentes a készpénzfelvétel.

Hogy lehet igénybe venni a kedvezményt?

Minden jogosult nyilatkozhat, hogy a díjmentes készpénzfelvételi lehetőséget melyik számlájáról kívánja igénybe venni. A nyilatkozatot annál a banknál vagy takarékszövetkezetnél kell megtenni, amelyik a szóban forgó számlát vezeti.

A nyilatkozatot bármikor meg lehet tenni. Minden hónap huszadikáig megtett nyilatkozat következő hónap elsejétől lesz érvényes. Ha valaki nem nyilatkozik, akkor a kedvezményt nem veheti igénybe.

Mindenki egyszerre csak egy számlával kapcsolatban tehet nyilatkozatot. A nyilatkozatokat tároló Központi Nyilvántartás teszi lehetővé annak ellenőrzését, hogy mindenki valóban csak egy számláról vehessen fel díjmentesen készpénzt.